Prezenţa studenţilor străini în facultăţile româneşti în perioada de dinainte de decembrie 1989 era privită cu oarece rezerve. Dacă mulţi dintre cei care veneau să studieze în România proveneau din ţări africane, iar plecarea unui student român la studii peste hotare părea un vis irealizabil, iată că azi schimburile de experienţă, cele culturale între universităţile din întreaga lume au devenit ceva obişnuit. Studenţii din Europa, Asia, America sau Africa vin să înveţe în universităţile româneşti şi, la rândul lor, românii pleacă să absoarbă din experienţa celor de peste hotare.
De fiecare dată când ajungi într-un colţ al lumii, mai departe sau mai aproape, unde urmează să rămâi câteva luni bune pentru a-ţi face studiile, întâmpini un sentiment normal de nelinişte, amestecat cu o curiozitate ieşită din contactul cu o cultură şi mentalităţi diferite, cu o evidentă limitare determinată de necunoaşterea vehiculului lingvistic - limba. Atunci, singura modalitate prin care te poţi apropia de comunitate şi de a pătrunde în profunzimea civilizaţiei respective rămâne însuşirea unor noţiuni lingvistice. La ULBS, orice student Erasmus poate beneficia de cursuri de limba română. În acest sens, au fost puse la punct mai multe direcţii de fundamentare a cunoştinţelor pe care un învăţăcel, student străin la Sibiu, le poate dobândi. Avem în vedere programe derulate, în curs de derulare sau viitoare cum ar fi: cursul de limba română în cadrul cursurilor intensive de limbi străine Erasmus (EILC) şi şcoala de vară finanţată de ANPCDEFP cu titlu „Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities”.
Cursurile EILC sau cum să te simţi acasă în limba română
Orice student străin venit la studii în România prin programul Erasmus poate beneficia de participarea la cursuri EILC. ULBS este una dintre cele cinci universităţi din România care au fost selectate pentru a organiza cursuri intensive de limba română. Acest program se organizează pentru limbile mai puţin folosite şi care sunt limbi de predare în instituţiile de învăţământ superior. Prin aceste ore de predare şi învăţare a limbii române studenţii au oportunitatea de a descoperi specificul culturii şi civilizaţiei române. Nu este vorba numai de acumularea de informaţii, ci şi de o apropiere şi interrelaţionare prin organizarea de seri multiculturale, vizite la muzee, vizionări de filme româneşti şi alte activătăţi prin care fiecare participant să se simtă cât mai aproape de sufletul românesc. În anul universitar 2009 - 2010 au fost organizate 2 cursuri EILC, unul pe semestrul întâi, 1 septembrie - 1 octombrie 2009 la care au participat 16 studenţi Erasmus, iar cel de al doilea pe semestrul doi, 25 ianuarie - 21 februarie la care au participat 14 studenţi Erasmus. La finalul cursului de limbă studenţii au primit un certificat de absolvire şi 5 credite ECTS. Este bine de ştiut că în afara studenţilor Erasmus, la curs pot participa şi asistenţi Comenius. Studenţii pot opta pentru o activitate de acest fel prin intermediul instituţiei de origine, iar participarea lor nu este restricţionată de domeniul de activitate în care îşi desfăşoară studiile, lucru foarte important, pentru că în acest mod un student Erasmus poate lua parte la un astfel de curs la oricare din instituţiile organizatoare, indiferent de instituţia unde îşi desfăşoară mobilitatea. Un alt avantaj ar fi acela că pe parcursul întregului curs studenţii beneficiază de cazare în căminele ULBS. Cursul durează între 2 - 6 săptămâni (minimum 60 de ore de predare).
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire